Stuart Barr
Barr Kitchens
Barr Joinery

Subscribe to our newsletter

Contact us

NEWS

check out what's happening with BarrKitchens

news image one news image two news image three news image four news image five news image six news image seven

3rd May 2016

From Blank Sheet to Breathtaking Sheen ... Walnut and Aqua Simplicity

BarrKitchens designer Sammy Foot created this contemporary kitchen from scratch.  The client was content to completely outsource the design element and required the highest quality of manufacture.  Each BarrKitchens is made one by one, to our designer’s exact specification.  As a result anything is possible; there are no fixed ideas and no constraints. 

 The starting point for the space ‘walnut’ and ‘aqua’; 'contemporary' was the extent of guidance in terms of style.  Otherwise a blank sheet and beautiful shell, created by our sister construction co. StuartBarrCDR.

Client profile: professional, male, single.

 

Functional requirements: Solely to reuse his current Range cooker and washing machine and design around the off set roof light.

 

Architectural design and interior character:  The house was already a combination of renovated 1850’s early Victorian architecture with a 1970’s extension.  A funky mid-centaury kitsch look runs through the interior fittings and furnishings.  The two storey contemporary extension under construction with StuartBarrCDR would add another layer to this eclectic progression of styles.  

The final design was a contemporary lay-on style kitchen with push-to-open drawers and cupboards (except on the island, which has a chamfered edge finger pull detail).  Solid walnut book-matched cabinet panels, doors and drawer fronts are complemented by walnut veneered internals.  In order to accentuate the tall walnut cabinets the rest of the kitchen is a configuration of spray-finished panels, in a combination of Little Green 'Lead Colour' and 'Loft White'.  Cabinetry is designed to line through with the walnut channel finger pull of the island. 

Blum white powder coated metal drawer boxes with frosted glass sides accent the white worktop and contrast against the depth of the walnut for a fresh and sophisticated look.  The aqua is brought in through the glass splash back, adding a pop of colour and tying in with the retro style, which runs through the interior of the rest of the house.

The worktop itself is ‘glacier white’ 12mm Corian with a ‘shark nose’ edge profile and featuring a returned waterfall to the floor finish to both ends and routered drainer grooves for a seamless look.   The fine countertop is designed to contrast with the chunkier end panels.  The Franke stainless steel under mount sink is set off by a feature Franke spring tap; giving a focal point for the room and allowing the customer more control when rinsing.

The tall walnut cabinets accommodate an integrated fridge freezer and a larder with a matching Corian worktop cold slab inside, as well as push-to-open drawers beneath. (the perfect place for hiding a free-standing microwave away and a stacked washing machine and tumble dryer).  This compact kitchen has every element incorporated (including microwave and stacked washing machine and tumble dryer); all of it is completely hidden away, leaving only clean sleek lines and beautifully made cabinetry.

The client requested a roof light within the original architects plans.  This meant that wall space was at a premium and full height wall cabinets could not be utilised.  Instead reduced height wall cabinets give overhead storage but without infringing the on the natural light streaming in from above.  As with all of our cabinetry, these reduced height wall cabinets are made specifically to 369mm high to mirror the height of the drawers below “I always feel that it is the subtle details like this which truly make a design” (designer, Sammy Foot).

The kitchen incorporated lots of deep drawers for optimum storage and for ease of access - the top drawer nearest the range cooker has a secret internal shallow drawer inside for utensils - at hand the ultimate cooking experience.  To help break up the cabinetry and to make use of the small awkward corner space next to the wall cabinets Sammy designed a walnut box structure, ideal for displaying cookbooks and other attractive close to hand items.

The overall result: sleek, masculine and individual.  Click here to see more.  Alternatively click here to see the wider construction project.

Subscribe to our newsletter

Contact us