Stuart Barr
Barr Kitchens
Barr Joinery

Subscribe to our newsletter

Contact us

NEWS

check out what's happening with BarrKitchens

news image one news image two

27th Jan 2016

Evoking the Spirit of Goodwood

Tucked away in the Buckinghamshire countryside a would be client popped into the BarrKitchens showroom with a plan of a cottage kitchen and an image of a racing car, which was to be the starting point for a compact and bijou kitchen design.  The brief was for the kitchen cabinetry to stay in line with the traditional style of the thatched cottage but to reflect the colours and essence of the racing car print, which would be a pivotal focus point in the finished scheme. 

Space and light in the cottage were maximised with the addition of an orangery extension to the rear of the property. The kitchen was designed to become part of the new space, also accommodating a dining area. Internal alterations enabled conversion of the existing kitchen into a utility and separate walk-in pantry.

In order to remain in keeping with the Grade II listed thatched cottage the kitchen cabinetry was designed with a traditional cockbead frame and quarter round beading to the shaker style door panels.  Solid oak veneered internals complement the solid oak paneling in the utility and larder. The base cabinets were painted in Farrow & Ball ‘Bone’ (2005) and finished with leather stitched handles.

A partitioning wall in built from solid oak bead & butt paneling and matched with the solid oak doors made to measure for the larder and separate walk-in pantry area. The doors are finished with traditional blacksmith handmade ironmongery, such as the latches and T-hinges, to maintain the traditional features of the property.

Black tyres and tarmac are reflected in the Silestone ’Negro Stellar’ worktops, which have flecked detail and a polished finish, bouncing light around the carefully planned space and emulating the surface of a wet race track.  The traditional butler sink is set off by a satin chrome Perrin & Rowe Cirrus tap set; chosen for its quirky design and conjuring up the look of a pair of automotive pistons.  The glass splash back matches the wall colour giving a subtle and reflective surface, which is practical for a working kitchen.  A black glass splash back behind the racing green AGA ‘S series’ complements the glossy AGA top and the black glass socket faceplates.  The splash back is stepped out to give a small shelf detail and to create an understated but at the same time unusual focal point for the room.

All appliances are fully integrated, allowing the cabinetry to stay in line and keeping the space clear and simple, important for a galley kitchen.   In order to elongate and widen the room cabinetry remains at base level providing an entranceway to the orangery.  The white ‘Luxair’ extractor blends into background giving effective air clearance and a bright light source for cooking.

A food storage solution was designed in the form of a larder built into a slanted existing recess on the far side kitchen wall. Larder doors were of a stable door style made from solid oak bead & butt brace & ledge.  A cold slab inside the larder matches the kitchen and utility worktop.  The internal solid oak drawers are finished with scallop handle cut-out detail.

Solid oak pullouts on either side of AGA house a secret internal shallow drawer inside each for go-to cooking items such as spices.  Large drawers for utensils and cutlery are incorporated, as well as ample space for pots, pans and trays.

Using pops of colour through your accessories is always a great way to introduce colour,  especially in a small space, where large blocks of colour would be too dominant. The Lotus yellow is picked out with bright yellow accessories for pops of colour, such as a kettle, toaster, tea towels and even the bin!  The brown hues are tied in by the leather stitched strap handles adorning the cabinetry, which also add a quirky, individual feature.

This compact little space is a real delight; truly reflecting the character of property and answering an unusual and interesting client brief.

To see more images of this project click here.

Subscribe to our newsletter

Contact us